• Samen sterk voor échte hands-on hulp voor kinderen in Haïti.

  Kay Desperans - Het huis van de hoop

 • Wat we doen

  Onder het motto "Arm maar kansrijk" geven we kinderen en tieners doelgerichte kansen en begeleiding.

  broken image

  Doelstelling 1: 'Van scholen voor scholen'

  Didactische ondersteuning van de kleuter– en lagere scholen in het dorp.

  Kay Desperans ondersteunt als project scholen in Saint Michel de l'Attalay Haïti door samen met de directies op zoek te gaan naar welke leer– en ontwikkelingsmaterialen ontbreken om tot sterker onderwijs te komen en deze in onze Belgische en Nederlandse scholen te verzamelen. We ondersteunen hun hulpvraag met know-how en middelen ‘van-scholen-voor-scholen’. Hiermee kunnen we de onderwijsmogelijkheden in deze scholen vraaggestuurd versterken.

  broken image

  Doelstelling 2: 'Spelend leren'

  Naschoolse opvang en huiswerkbegeleiding van lagereschoolkinderen met plaatselijke vrijwilligers

   

  In persoonlijke samenwerking met de scholen in het dorp, helpt het project Kay Desperans jongeren en studenten aan een zinvolle tijdsbesteding door hen te helpen met hun schoolwerk en bijlessen te geven en anderzijds kinderen te leren spelen, bouwen, knutselen, ravotten, kortom… kinderen ook daar ’kind’ laten zijn. Deze jonge vrijwilligers gaan een sociaal engagement aan, ondersteund door ons project én ondersteund door een team van vijf sterke leerkrachten uit de scholen zelf.

  broken image

  Doelstelling 3: 'Arm maar kansrijk'

  Onderwijskansen voor kinderen met mogelijkheden die door hun armoede het schoolgaan niet kunnen betalen.

  Wil jij een kind kansrijk maken?

  Sinds augustus 2016 heeft project Kay Desperans een meter- en peterschapprogramma om kinderen de kans kunnen geven om naar school te gaan. Onderwijs (kleuter- en lager) kost ouders geld in Haïti: inschrijvingsgeld, zelf je boeken, schriften en schoolmaterialen kopen, verplicht je eigen uniform kopen én zwarte geklede schoenen. Alles samen een kost van gemiddeld 120 euro per lagereschoolkind per jaar die veel ouders niet kunnen opbrengen voor al hun kinderen. Zeker niet als ze ook nog eens weeskinderen uit de familie opvangen of als de ouders geen werk hebben.

   

  Om nog meer kinderen met capaciteiten, maar die door hun armoede onmogelijk een toegang tot school kunnen betalen, een kans te geven, zoeken we nog steunouders die één of meerdere kinderen financieel willen helpen om naar school te kunnen gaan. Project Kay Desperans volgt elk kind van nabij op, begeleidt hen in het projecthuis Kay Desperans om leerachterstanden te verkleinen en zorgt dat jij op de hoogte blijft van de vorderingen en het dagelijks leven van je steunkind.

  Wil jij ook een kind deze kans geven?

  Stuur ons dan een berichtje of plan het direct via onze sponsorwinkel en wij zorgen voor het contact tussen jou en je 'arm maar dankzij Kay Desperans ook kansrijk' steunkind.

  broken image

  Doelstelling 4: Het "Huis van de Hoop"

  Een doorgangshuis begeleid zelfstandig wonen met ondersteuning van kwetsbare jongeren.

  Als je er als jongere (tieners, 18-plus weeskinderen, ...) in Haïti alleen voor komt te staan, kan de start van je zelfstandige het leven erg lastig zijn. Kay Desperans biedt een kans om alleenstaande (wees-) jongeren op te vangen en helpt hen sterker te worden om voor zichzelf te kunnen zorgen. We begeleiden hen om om te gaan met geld en op eigen benen te staan. De jongeren mogen tot 3 keer een half jaar blijven. Ze maken ondersteund door project Kay Desperans hun school af of ze doen vrijwilligerswerk binnen het project of in de scholen als voorbereiding op het opstarten van een eigen mini-onderneming of werk.

 • Wie zijn we

  Door onvoorwaardelijk te geloven in de kracht die in kinderen zit en samen te werken met lokale besturen, kunnen we de onderwijs- en ontwikkelingskansen van kinderen ten gronde verbeteren.

  broken image

  Willy Nicolas

  Lokale verantwoordelijke Kay Desperans huis en project

  Willy Nicolas is 37 jaar. Hij is geboren en getogen in Saint Michel, het dorp waar Kay Desperans gevestigd is. Hij kent de mensen in het dorp en heeft heel wat capaciteiten om op een democratische wijze - niet onbelangrijk in een land waar top-downhiërarchie en dito organisatiestijl de gewoonte uitmaakt - het project Kay Desperans te laten groeien. Willy werkt al jaren met ons samen en we kennen zijn pedagogische en opvoedkundige inzichten en capaciteiten uit eigen ervaring. Hij is leergierig, intelligent en heeft een grote gedrevenheid om het project Kay Desperans maatschappelijk in Saint Michel te verankeren.

  broken image

  Wendy Peerlings

  Contactpersoon Kay Desperans project Vlaanderen

  Hallo, Ik ben Wendy, 46 jaar, gehuwd en moeder van 2 schatten van kinderen en de drijfveer achter het Kay Desperans project en voorzitter van de vzw. Omdat ik geloof in de kracht die in kinderen zit, heb ik mijn schouders gezet onder dit project. Onder het motto: "Arm maar kansrijk" wil ik kinderen in Saint Michel in Haïti kansen bieden om zichzelf te ontplooien, om veilig de stap van kind, jongere, naar volwassenheid te zetten en om de lokale scholen mee te ondersteunen met dit project. Ik werk in België en Nederland als onderwijsondersteuner en navormer en zet met veel plezier en genoegen, mijn expertise en vrije tijd in om het project Kay Desperans.

  broken image

  Jij?

  Wil jij onze groep vrijwilligers versterken?

  Er zijn al heel wat mensen die actief meewerken aan project Kay Desperans vanuit verschillende disciplines. Iedere vrijwilliger - uit België en Nederland - werkt vanuit zijn of haar eigen ervaring en inbreng en samen staan we sterk om project Kay Desperans verder uit te bouwen. Op dit moment mogen we al rekenen op de steun vanuit de pedagogie, de medische wereld, onderwijs, scholen en leerkrachten, remedial teachers

  gepensioneerde vrijwilligers die ongelofelijk veel werk verrichten achter de schermen, kortom een breed gedragen team.

  Neem gerust contact met ons op als jij je schouders mee onder dit project wilt zetten.

 • Als jij online shopt, help je ons helpen

  We willen graag het schooltje vlakbij ons project helpen heropbouwen en daarvoor vragen wij jou om voor al je online-aankopen via deze link te gaan: https://trooper.be/kaydesperans

  broken image

  Hoe werkt het?

  Jij doet gewoon je online-aankopen aan de scherpste prijs en betaalt geen cent meer als je via deze link gaat...

  ... en vzw Kay Desperans krijgt automatisch een % op jouw aankoopprijs zonder dat het jou ook maar één cent kost. Dus lekker online-shoppen én een goed doel steunen... dat kan nu.

  Enkele online-shops die ons steunen via Trooper:

  • Ali-express
  • Booking.com, cheap Tickets, Brussels Airlines, ...
  • Cool Blue, Krefel,
  • Fun, Maxi-Toys,...
  • Hema, Blokker, ...
  • Colli-shop, Mamzel, ...
  • Torfs schoenen, JBC, Etamp, ...
  • Online-apotheek, Farmaline, Online Drogist, ...
  • ... Niet vergeten!
  broken image

  Hier zie je het schooltje dat we willen heropbouwen met jullie hulp via de Trooper-link

  Van golfplantenschooltje met zandvloer naar een veilig, stenen gebouw dankzij https://trooper.be/kaydesperans

  Het is een kindvriendelijk schooltje met een heel lieve directeur. Van de 5 leerkrachten (1 kleuterleerkracht, 3 met een combinatie- of graadklas en de directeur die ook mee lesgeeft en individuele kinderen helpt) krijgen er maar 3 een loon van de staat en de andere twee werken grotendeels als vrijwilliger. Het is een schooltjes met een warm klimaat voor de armste kinderen in het dorp. Het is er gezellig, maar er is geen enkel comfort. De vloer was tot begin 2018 gewoon van aarde. Nu ligt er al een betonnen vloer. De wanden en het dak zijn nog van golfplaten. De 'borden' waren tot begin 2018 nog van groen geschilderde triplexplaat, maar ook daar hebben we in 2018 al verbetering in gebracht met schoolborden gekregen van Vlaamse scholen. Wij doen dus al wat we kunnen voor hen: we zorgen voor de schriften, geven hen pennen, potloden, kleurpotloden, linialen, tekenpapier, echte krijtborden en krijt, didactische materialen etc. maar we hebben nog steeds een droom...

  Dit schooltje, met zijn ongelofelijk lieve, warme sfeer, opnieuw op te bouwen in veilige betonblokken en een echte kleuter-(speel-)klas en 4 klaslokalen. Veel van de kinderen in onze meter- en peterschappen gaan naar dat schooltje en ze doen het daar goed... heel goed. Door jouw steun en jouw online-aankopen via de Trooper-link (https://trooper.be/kaydesperans) kunnen we %-tjes verzamelen om in te wisselen voor euro's om dit schooltje letterlijk een stevige basis voor de toekomst te geven.

 • Contacteer ons

  Bestelformulier bestanden 2Hands4Kids Typen tvv vzw KAY DESPERANS

  Samen sterk. Jij + wij = kansen creëren.

  Kay Desperans vzw O.N. 0674.839.688

  kaydesperans@gmail.com www.kaydesperans.org

  Bankrekening voor vrije giften via overschrijvingen: IBAN: BE90 1030 4993 2032 BIC: NICABEBB

  Contactadres: Wimmertingenstraat 15 3501 Hasselt

   

  Bestelformulier originele typemethode van Wendy Peerlings t.v.v. Kay Desperans (2Hands4Kids Typen) met algemene voorwaarden.
  Informatie over de gratis navorming / bijscholing bij jou op school: scholen-voor-scholen

 • Wat kan jij betekenen voor ons?

  Heb jij zin om vanuit jouw mogelijkheden ook mee te werken aan dit project of om eens mee te reizen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wil jij je steentje bijdragen met middelen die jij ter beschikking hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren.
  Voor meer informatie over onze win-win-actie voor scholen 2019-2020 klik hier.

  broken image

  Wereld Missie Hulp (WMH) is partner van vzw Kay Desperans en zet ons project in de kijker én in hun brochure van de Humanitaire Verzendingsdienst

  Samenwerkingsverband met Wereld Missie Hulp

  Wereld Missie Hulp biedt ons materiële en logistieke ondersteuning. Zij zorgen ervoor dat de containers die naar Haïti gaan en waarin wij participeren geladen en verzonden worden. Tegelijk kregen we van hen kleren, lakens en handdoeken voor de kinderen en hun gezinnen in ons project. Als je dus je oude, maar nog bruikbare (kinder-)kleding in de rode containers gooit, is er een kans dat wij ze in Haïti kunnen uitdelen aan wie er echt nood aan heeft. Doen dus! Kijk hier maar eens want Wereld Missie Hulp heeft Kay Desperans in de kijker gezet!

  broken image

  Scholen-voor-scholen-acties schooljaar 2018-2019

  Ook dit schooljaar zijn er weer scholen geweest die ons een warm hart toedragen. Zij hebben gratis een vormingsmoment gekregen én een leerrijke voorstelling van Kay Desperans, Haïti, geschiedenis en kinderrechten aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

  De Luchtballon in Herenthout heeft niet alleen een recordbedrag gesponsord, zij hebben ook honderden kinderschoenen, kledingstukken, constructiespeelgoed, poppen, autootjes etc. ingezameld die intussen al allemaal aangekomen zijn dankzij de goede samenwerking met Wereld MissieHulp.

   

  Helibel St. Huibrechts-Lille in Pelt verraste ons met een prachtig bedrag dat zij ingezameld hebben voor ons project. Dank jullie wel. Jullie zijn toppers!

   

  Het Drakenhof in Deurne heeft ons al voor de derde keer, jawel al 3 keer gesponsord met hun vastenvoettocht. Deze enorm gedreven school draagt ons project een warm hart toe. We kregen van hen in het verleden ook al bijna 100 stapelbare stoelen. Dank jullie wel, uit de grond van ons hart. De kinderen kenden ons project nog en vroegen zelfs hoe het ging met die kinderen van de foto's van vorig jaar. Altijd leuk, ook voor de kinderen in Haïti, als kinderen van hier zo oprecht geïnteresseerd zijn in kinderen van de andere kant van de wereld.

   

  De Waaier in Bertem heeft letterlij het beste beentje voor gezet in hun voettocht ten voordele van ons project. Het scholen-voor-scholenproject leverde hen een gratis vorming op voor het hele schoolteam en voor ons was het heerlijk om al die leergierige gezichtjes te kunnen komen vertellen over Haïti.

   

  De Sint-Jozelfsschool in Oudenaarde, toch de andere kant van het land voor ons, wist ons te vinden! Wij kregen van hen al honderden rekenboeken die intussen aangekomen zijn in ons onderwijsproject in Haïti. Reken is rekenen en de kids in Kay Desperans zijn er fier op dat ze bijles krijgen met 'Vlaamse' rekenboeken. Het was heel leuk om aan jullie kinderen het project en de geschiedenis van het land, het belang van kinderrechten en de kennismaking met kinderen die het wat minder goed hebben, bij te brengen. Ze waren zo enthousiast en geïnteresseerd. Dank jullie wel.

   

  Het Sint-Lievenscollege Antwerpen motiveert hun eerste graad om veel centjes als sponsoring in te zamelen voor de kinderen in ons project in Haïti.Jullie voettocht moet nog komen (juni) en wij wensen jullie veel plezier. Het was een leuke en leerrijke dag om aan jullie te vertellen over dat verre land waar wij met kinderen werken.

   

  KBS De Toermalijn in Zeewolde is de eerste Nederlandse school die ons project steunt met een actie. Hun 'heitje-voor-een-karwijtje'-actie loopt nog steeds en we zijn erg benieuwd naar het resultaat van jullie leuke, spontane actie. Dank je wel leerlingenraad en juf Coby.

   

  broken image

  Donateurs 2018-2019

  Sponsoring van sympathisanten en bedrijven

  We kunnen rekenen op een groot netwerk van sympathisanten, waarvoor dank aan iedereen. Hieronder kan je een overzichtje vinden van de (groepen) donateurs die ons project een warm hart toedragen.

   

  Donche Thomas More Hogeschool schonk ons 1.250 euro. Scholen voor scholen!

   

  Nicole Aerden en Henri Peeters uit Oudsbergen schonken ons 1000 USD voor niet alleen hun petekinderen in ons project, maar ook voor het helpen van de tieners en twintigers die we gezamenlijk nog kennen uit het weeshuis in het dorp.

   

  De cursisten van de PO-RL en de PO-RT-opleiding kochten heel wat zelfgemaakte spellen aan om hun eigen praktijk mee te kunnen starten en zo ook in Vlaanderen en Nederland kinderen te kunnen helpen. De opbrengst hiervan zal gebruikt worden voor het betalen van de lonen van de leerkrachten verbonden aan ons project. Jullie haalden in één keer de lonen voor heel 2020 bij elkaar! Mèsi aanpil.

  De Orthomedgroep www.orthomed.be schonk ons in januari 2019 een heus kopieerapparaat waarmee we niet alleen voor ons, maar ook voor de scholen waarmee we samenwerken in Haïti, kopie kunnen maken. Het apparaat is al in werking en een grote hulp.

   

  Wereld Missie Hulp is partner van vzw Kay Desperans en steunt ons project op logistieke en materiële manier.

   

  Ook dank aan alle meters en peters van ons project, die met hun steun zorgen dat kinderen die niet de middelen hebben om naar school te gaan, toch hun schoolgeld en uniform betaald krijgen én bijgewerkt worden in ons naschools project.

   

  GO!4Water heeft ons meer dan 100 drinkflessen toegezegd om de kinderen in het project en hun gezinnen van gratis, gezuiverd en gefilterd, veilig drinkwater te voorzien.

   

  broken image

  Sponsoracties 2016-2017-2018

  Aan alle scholen: mèsi anpil anpil

  Het is fantastisch om te zien hoe kinderen zich inzetten voor vzw Kay Desperans met sponsortochten, baantjes zwemmen, een sober maal, zelf dingen maken en verkopen en dat alles met een enorme inzet. Aan alle kinderen een hartverwarmend, welgemeend dank je wel.
  Wil jij met jouw school ook je steentje bijdragen, contacteer ons dan.

   

  2018:

  En we weten dat we nog kunnen rekenen op deze scholen. Ook met hen zullen we in samenspraak een concreet doel verwezenlijken.

  GO! Basisschool Pepijn Tienen

  415 dikke dank-je-wel's voor jullie bruisende bellenblaasactie voor Kay Desperans.

  De Wijsneus Wortel

  Zij hebben de opbrengst van hun winterdrink van vorig schooljaar gestort. Bedankt en proost op jullie!

  Thomas More hogeschool campus Vorselaar cursisten PORL

  Zij steunen ons altijd via de materialenbeurs en binnenkort ook met de opbrengst van een facultatieve navormingsdag.Dankzij 'De Warmste Week'-actie kunnen we de leerkrachten in ons project weer een half jaar een goed loon uitbetalen. Jullie zijn toppers!

  Drakenhof Deurne

  Deze warme, multiculturele school gaat zich ook dit jaar inzetten voor ons. We hebben van hun ook 80 stoelen gekregen voor onze klassen in Haïti en heel veel kinderschoenen.

  VBS De Toverboom Geel Bel

  Jullie inzet was fenomenaal! Wat een leuke actie en afsluiter van jullie Haïti-project. Jullie grote cheque staat hier fier tot we hem mee kunnen nemen naar Haïti.

  Sinte-Maartenschool Meise

  Zelfs vanuit het midden van het land krijgen we steun. Het was een plezier om in de Sinte-Maartenschool Kay Desperans voor te stellen en te vertellen over hoe kinderen leven en leren in Haïti.

  Privé-personen en bedrijven die ons een warm hart toe dragen:

  • Gerard, Lambert, Henk, Thérèse, Kristien, Nadia, Wendy, Sabine en Sarah steunen elk een kind om naar school te kunnen gaan. Alle kinderen uit onze meter- en peterschappen krijgen kansen om schools te ontplooien, nemen deel aan ons naschools ondersteuningsproject én krijgen basis medische zorgen indien nodig.
  • Helga en Charlotte hebben elk twee kinderen die ze financieel steunen en opvolgen.
  • Nicole en Henry, die Haïti en de noden ter plaatse uit eigen ervaring kennen, zijn ons project zo genegen dat ze 10 verschillende kinderen steunen in hun schoolloopbaan.
  • Orthomed Genk, gespecialiseerd in orthopedische hulpmiddelen steunde ons financieel én materieel
  • Fred van Elewaut Orthopedie in Hasselt sponsort mee
  • Demolder Orthopedie Hasselt, ook aan jullie een warme dank-je-wel voor jullie gift
  • 2Hands4Kids steunt ons project financieel en materieel
  • Van Helden relatiegeschenken steunt ons met grote materiële giften zoals duizenden pennen, cadeautjes en bruikbare spullen voor de scholen.
  • Eric Luys verfwerken zorgt al jaren voor de leuke, frisse, geverfde muren in onze klas- en speellokalen. Sikkenskwaliteit in Haïti... een unicum maar ook een ongelofelijk groot plezier.

   

  Wil je jouw school, naam of bedrijf ook in dit rijtje?

  Neem dat even contact op om jouw actie op ons project af te stemmen.

   

  2017:

  De Boomhut Kampenhout hielp mee met hun sponsorloop. Zelfs de directeur heeft in hoogst eigen persoon voor een extraatje gezorgd, waardoor we weer twee kinderen écht naar school kunnen laten gaan.

  De kameleon Werchter zorgde voor de uitbouw van het project met twee nieuwe groepen (48 kinderen extra) en inrichting van de klaslokalen met deftige tafels en stoelen. Dit heeft zelfs in de krant gestaan.
  Heilige Familie Berchem gaat voor een waterput en ommuring zodat kinderen veilig kunnen spelen. Zij hielden een sober maal, zwommen baantjes en verkochten eigen gemaakte kunstwerken en lekkere dingen voor Haïti.

  De Parel in Lichtaart schonk ons een grote zak met kleingeld, bijeen gelopen op hun sponsorloop. Zij deden de actie: "Klusjes voor Haïti" waarbij de kinderen klusjes in huis en familie deden en het geld in het Haïtipotje stopten."

  Cursisten PORL Opleiding Thomas More Hogeschool zorgden samen voor de vergoeding van de drie leerkrachten in het project en heel veel spellen en hulpgoederen voor de mensen in de buurt.

  Openluchtschool Sint Ludgardis Brasschaat was zo vrijgevig om ook dit jaar aan ons te denken in ruil voor een schoolbrede licentie TypTienTwee.

  De Kleine Prins Menen

  Zij schonken de opbrengst van hun sober maal en kregen er niet alleen een studiedag voor de leerkrachten, maar ook een workshopdag voor leerlingen bij.

  Drakenhof Deurne

  Zij kozen er voor om ons twee jaar na elkaar te helpen en hebben intussen al twee studiedagen in ruil gekregen. Deze warme school ging voor de uitbreiding van de speelterreinen.

  Sint Jozefschool Merksem

  Ook deze school heeft twee jaar na elkaar ons project ter harte genomen. Wij zijn hen ook zeer dankbaar voor hun inzet.
   

  2016:

  Openluchtschool Sint Ludgardis Brasschaat zorgden voor een veilig gewapend betonnen dak en de opstart van de gratis bijlessen

  Sint Jozefschool Merksem zorgden voor leermaterialen en hielpen schoolgelden te betalen voor kinderen

  Thomas More hogeschool campus Vorselaar lerarenopleiding maakte de bouw van de klaslokalen op de verdieping waar

  De Boomhut Kampenhout steunde ons financieel

   

  broken image

  EHBO-materialen, ontsmetting en basismedicatie

  Van projecten voor projecten: wie met elkaar deelt en samenwerkt wint!

  Dankzij een goede samenwerking met andere ontwikkelingsprojecten en zorgverleners kunnen we elkaar helpen. Hier zie je de EHBO-materialen die bestemd zijn voor de scholen, ons project én het dispensarium van Dr. Meme die onze kinderen ook qua gezondheid opvolgt. Harry, verpleegkundige Anja Luys en apotheek Wimmertingen... duizendmaal dank!

  broken image

  Schilderwerken Eric Luys

  Dankzij de meer dan 40 grote emmers Sikkens verf en de producten om beton waterdicht te maken is het projecthuis Kay Desperans bestemd tegen weer en wind en ziet het er licht en netjes uit. We zijn jullie super dankbaar voor deze grote steun!

  broken image

  LifeFilta Robin Severi Tongeren

  Door de LifeFiltasystemen kunnen alle kinderen die aan het project verbonden zijn én hun gezinnen, putwater zuiveren tot helder, gezond en vooral veilig drinkwater.

  broken image

  Go4Water vzw

  Dankzij de geweldige samenwerking met Priscilla en Jessie Smullenberghs en Deeg Omar van de vzw Go4Water en scholengroep 13 GO! én De Mijlpaal, Freinetschool in Tongeren konden we ook op andere plaatsen in Saint Michel waterzuiveringsfilters plaatsen.

 • Meter- en peternieuws

  Grote en kleine nieuwtjes

  There are no published blog posts yet.
 • Nieuws

  Over hoop geven aan jongeren die hun eigen weg moeten gaan...

  There are no published blog posts yet.
 • Bedankje aan alle sponsors

  ... speciaal voor alle kinderen die samen met hun school een actie opgezet hebben ...

  broken image

  Luister hier het bedankje (klik op de foto)

  Download hier de volledige tekst in het Creools mét vertaling in het Nederlands erlangs.

 • Wat de afgelopen jaren ons bracht

  Een overzicht van de stappen die het project Kay Desperans gezet heeft en zal zetten in de komende maanden en het jaarverslag 2018

  broken image

  De opening van het onderwijsproject

  In september 2016 zijn we gestart met onderwijsondersteuning

  Drie vrijwillige leerkrachten en met medewerking van schooldirecties in het dorp, zijn we gestart met wat wij hier een 'remediëringsclubje' of 'leren-is-leuk-groepje' zouden noemen. Elke dag na de schooluren komen kinderen in groep (per leeftijd en klasniveau) naar KayDesperans. Ze werken daar ongeveer 2 uur aan het inoefenen, bijwerken of aanleren van basisvaardigheden die ze op school nodig hebben. Na die 2 uurtjes wordt er altijd ontwikkelingsgericht spel ingezet. Dat gaat van puzzels, tot gezelschapsspellen, Smart-games, sportspelen, creatieve en muzische activiteiten tot wat zij 'levenslessen' noemen zoals etiquette, gedrags- en omgangsregels en sociale vaardigheden.

  broken image

  Vooruitkijken naar de toekomst

  Voor het komende schooljaar werken we verder aan de verzelfstandiging van het project om zelfvoorzienend te worden in de dagvergoedingen van de leerkrachten in ons project.

  Het is dankzij de 'beheersraad' ter plaatse, bestaande uit de verantwoordelijke van het project, de leerkrachten én geadviseerd door een medewerkster van MINUSTA (medewerkster vanuit de Verenigde Naties) dat we al effectief stappen gezet hebben om zelfvoorzienend te worden. Momenteel worden er al op verschillende manieren kleine inkomsten gegenereerd ter plaatse.

  broken image

  Kay Desperans is een echte vzw

  vzw Kay Desperans

  Wat begon als een antwoord op een zichtbare nood vanuit eerdere reizen naar Haïti, is nu een erkende Vlaamse vzw (stichting).

  Kay Desperans vzw Wendy Peerlings (bestuurder/voorzitter) O.N. 0674.839.688

  kaydesperans@gmail.com www.kaydesperans.org

  IBAN: BE90 1030 4993 2032 BIC: NICABEBB

  Contactadres: Wimmertingenstraat 15 3501 Hasselt

  broken image

  Dit is wat we gedaan hebben en nog zullen doen.

  1. Intussen hebben we een degelijke waterput. Op 13 meter diepte hebben we - dankzij het advies van de lokale bevolking - een grote waterader gevonden die ons van onbeperkt water voorziet om te zuiveren tot drinkwater voor al onze kinderen in het project.
  2. We kunnen nu onbeperkt drinkwater aanmaken zonder kosten, chemicaliën of te vervangen filters. LifeFilta heeft een ingebouwd backwashsysteem.
  3. Ommuring van het hele terrein én de speeltuin voor de veiligheid van de kinderen en het huis. Er zijn intussen twee degelijke poorten in geplaatst. De muren worden netjes bezet en afgewerkt. Op sommige plaatsen kan je er gewoon doorheen kijken dankzij de betonpaaltjes zodat het projecthuis niet ingesloten is maar wel afgesloten kan worden. Dit project werd, samen met de waterput én watertoren gefinancierd door de kinderen en leerkrachten van de Heilig Familie Berchem o.l.v. dir. Dirk Billion.
  4. De watertoren is gebouwd en zorgt voor de druk om het water met zwaartekracht door het LifeFilta-systeem te persen. De watertoren en filters zijn geïnstalleerd en werken super goed.
  5. Binnen de ommuring is een speeltuin gebouwd met een glijbaan, schommels, een grote trampoline, een speelveldje en een buitenklas. Dankzij de Sint Jozefschool werd deze wens van de kinderen werkelijkheid.
  broken image

  Spaanse en Engelse les dankzij uitgeverij Averbode en uitgeverij Clavis

  Onze verantwoordelijke ter plaatse werkt aan de verzelfstandiging van het project door het inzetten van zijn eigen talenten

  Onze lokale verantwoordelijke, Willy, is zo goed als volledig tweetalig, Spaans - Creools. Zijn moeder en zussen wonen nog in de Dominicaanse Republiek. Omdat ze daar Spaans spreken én omdat het op hetzelfde eiland ligt als Haïti, willen vele jongeren en volwassenen graag Spaans leren. De eerste lesgroepen jongeren en jongvolwassenen zijn al gestart.

   

  Dankzij een praktische steun van uitgeverij Averbode kan hij nu met speciale boeken 'Spaans voor tieners' lessen Spaans gaan geven en op termijn ook Engels. De handboeken zijn intussen ter plaatse. De eerste stap op weg naar een eigen inkomen voor het project: Spaanse en Engelse les voor jongeren en volwassenen. Ook schonk deze uitgeverij didactische Franstalige publicaties voor de leraren in ons project.

   

  Dankzij een gulle gift van uitgeverij Clavis beschikken we nu over een grote bibliotheek met prentenboeken in het Spaans, Frans en Engels die het leren van deze talen voor de kinderen in ons project nog leuker maken. Meneer Werck (CEO Clavis) en Tanja Appeltans (WilleWete Clavis), duizendmaal dank voor jullie grote steun.

  broken image

  En vanaf toen was er licht...

  Zonnepanelen voor elektriciteit voor ons en de nabije buren

  Dankzij een bevriend bedrijf kunnen we investeren in zonnepanelen, accu's voor de stroomopslag en zo onze Led-verlichting laten branden. Op deze manier helpen we het project én de buurt. Er zal ook 's avonds les gegeven kan worden. Het is immers vroeg donker in Haïti en dus ook in onze polyvalente lokaaltjes. Tegelijk zullen de omringende buren mee kunnen profiteren van wat electriciteit voor eenvoudige led-verlichting. Dit zal het comfort en het veiligheidsgevoel verhogen.

   

  Update augustus 2017

  In Haïti geldt de wet van Murphy blijkbaar ook! Tot ieders verbazing bleek de omvormer van de zonnepanelen met de vorige container meegegaan te zijn, maar bij een andere organisatie terecht te zijn gekomen. We hebben hem niet teruggezien. Jammer, maar we blijven er niet mee inzitten. Intussen is er een nieuwe omvormer gekocht. In februari gaan we dan maar terug en zorgen we voor het afwerken van de elektriciteit met een nieuwe omvormer én twee extra zonnepanelen.

  broken image

  De inrichting van de polyvalente lokalen

  De tweede verdieping wordt tot speel- en leercentrum omgetoverd

  Elk lokaal is geschilderd, van een prachtige tegelvloer voorzien en ingericht met tafels, stoelen, schoolborden, wandplaten, rekken en een kast met dagelijks te gebruiken materialen. De lokalen kunnen ook voor pedagogisch-didactische vorming en vergaderingen gebruikt worden.

  Mei 2017: Per container hebben we 50 nieuwe krukjes en 12 nieuwe tafels opgestuurd, 10 krijtborden, krijt en schoolmaterialen. Die zijn allemaal aangekomen en in gebruik genomen in augustus 2017. Oktober 2017: De laatste 8 tafels, 25 stoelen en 10 krukjes zijn verstuurd. Nu kunnen we ook volwaardig lesgeven onder de mangobomen of op het terras.

  broken image

  De opening van het onderwijsproject

  In september 2016 zijn we gestart met onderwijsondersteuning

  Drie vrijwillige leerkrachten en met medewerking van schooldirecties in het dorp, zijn we gestart met wat wij hier een 'remediëringsclubje' of 'leren-is-leuk-groepje' zouden noemen. Elke dag na de schooluren komen kinderen in groep (per leeftijd en klasniveau) naar KayDesperans. Ze werken daar ongeveer 2 uur aan het inoefenen, bijwerken of aanleren van basisvaardigheden die ze op school nodig hebben. Na die 2 uurtjes wordt er altijd ontwikkelingsgericht spel ingezet. Dat gaat van puzzels, tot gezelschapsspellen, Smart-games, sportspelen, creatieve en muzische activiteiten tot wat zij 'levenslessen' noemen zoals etiquette, gedrags- en omgangsregels en sociale vaardigheden.